divider-free-img-1.png

Εκδηλώσεις

Οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις διαδραματίζονται στις γύρω περιοχές και αποτελούν ξεχωριστές στιγμές της ζωής του τόπου μας.

 

Είναι μια γιορτή γευσιγνωσίας και προβολής της πατάτας του Σκλήθρου που καλλιεργείται εδώ και 70 χρόνια και έχει ξεχωριστή γεύση.

Η γιορτή διοργανώνεται τον Αύγουστο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με τη συνδρομή του δήμου και διαρκεί τρεις ημέρες.

Στο προαύλιο του σχολείου (ή σε κάποιον άλλον χώρο) στήνονται τραπέζια και προσφέρονται διάφορα εδέσματα. Στη διάρκεια της γιορτής γίνεται έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακών χειροτεχνημάτων και εργαλείων. Παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα δίνουν παραστάσεις και στην εναρκτήρια ομιλία γίνεται αναφορά στην ιστορία της πατάτας, πώς έφτασε στο Σκλήθρο, πώς καλλιεργείται κ.λπ..

Δήμος Αετού
Τηλ. 23860 41215, 41465

Το Σεπτέμβριο και για μία ημέρα, οι Πολιτιστικοί Φορείς του Αετού με τη συνδρομή του δήμου οργανώνουν τη γιορτή της πιπεριάς.

Στο προαύλιο του σχολείου (ή σε άλλον περιφραγμένο χώρο) στήνονται τραπέζια και προσφέρονται φαγητά μαγειρεμένα με διαφερετικές συνταγές, αλλά πάντα με πιπεριές.

Δήμος Αετού
Τηλ. 23860 41215, 41465

Ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνο-χωρίου διοργανώνει τη «Γιορτή ψαριού» κάθε χρόνο με το άνοιγμα της λίμνης στα μέσα Ιουνίου στην παραλία της λίμνης Zάζαρη, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο Λιμνοχωρίου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακό γλέντι, κατά της διάρκεια της οποίας ο σύλλογος του Λιμνοχωρίου μοιράζει στον κόσμο ψάρια και τοπικά εδέσματα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δήμος Αετού
Τηλ. 23860 41215, 41465

Η ετήσια εμποροπανύγηρη του Αμυνταίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου και θεωρείται η μεγαλύτερη στην Δυτική Μακεδονία.

Έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας τοπικός θεσμός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της περιοχής. Θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός της πόλης.

Στις 26-27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, στο ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα γίνεται θυσία μοσχαριού «κουρμπάνι», το οποίο στην συνέχεια μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια και μοιράζεται στον κόσμο.

Την ίδια περίοδο ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί επταήμερες εκδηλώσεις

Τα «τσίρι τσίρι Βάρβαρα» είναι έθιμο που γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο το Αμύνταιο και έχει Ρωμαϊκές καταβολές.

Η Χριστιανική εκδοχή θέλει το έθιμο προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας, που σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν.

Η προετοιμασία ξεκινάει μέρες πριν από τις παρέες της κάθε γειτονιάς να μαζεύουν ξύλα ώστε η φωτιά που θα ανάψουν να είναι η ψηλότερη. Μετά ακολουθεί, με την συνοδεία των χάλκινων της περιοχής, λαϊκό γλέντι γύρω από τις γύρω από τις φωτιές μέχρι το ξημέρωμα.

Το καρναβάλι ήταν πάντα συνυφασμένο με την διασκέδαση των κατοίκων της περιοχής. Παλαιότερα μεγάλη αίγλη παρουσίαζε το καρναβάλι του Αμυνταίου που σταμάτησε το 1982 μετά από ισχυρές πιέσεις της Εκκλησίας.

Μια περιοχή όμως με βαθιές ρίζες στη λατρεία του Διονύσου δεν θα μπορούσε να μην συνεχίσει το πατροπαράδοτο έθιμο. Έτσι την σκυτάλη παρέλαβαν δυναμικά οι κάτοικοι του Ξινού Νερού που οργανώνουν κάθε χρόνο καρναβαλικές εκδηλώσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.

Το αλάθητο λαϊκό ένστικτο σατιρίζει την επικαιρότητα ενώ τα άρματα τους σχολιάζουν καυστικά κάθε γεγονός που επηρέασε τη ζωή τους στην διάρκεια της χρονιάς. Στις εκδηλώσεις παίρνουν μέρος πλήθος επισκεπτών αφού είναι το μοναδικό καρναβάλι σ’ όλο το νομό της Φλώρινας.

Το τσίπουρο ανέκαθεν αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής ζωής του τόπου. Τα παραδοσιακά καζάνια για την Παρασκευή που ανάβουν προς το τέλος του Νοέμβρη και διαρκούν μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη.

Οι μέρες και νύχτες του βρασμού αποτελούν ιδιαίτερη ιεροτελεστία για τους παραγωγούς αλλά και για τους καλεσμένους των που τις ατελείωτες ώρες της αναμονής γλεντάνε παρέα με κρασί και τσιγαρίδες.

Οι φλωρινιώτικες φωτιές είναι από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα. Κάθε χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου, τη νύχτα πριν την παραμονή της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων, φωτιές ανάβουν σε κάθε γειτονιά της πόλης. Οι κάτοικοι μαζεύουν κλαδιά στις πλατείες και μόλις πέσει το βράδυ τα ανάβουν κάνοντας την πόλη να αστραφτοβολά.

Το γλέντι ανάβει κι αυτό και, μάλιστα, κρατά όσο η φωτιά κι ακόμα περισσότερο! Κάπως έτσι ξεκινά μια σειρά από εκδηλώσεις και γιορτές που κρατά ολόκληρο το δωδεκαήμερο βάζοντας την πόλη σε ένα ρυθμό κεφιού και συγκίνησης.

Με έδρα το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου γίνονται κάθε χρόνο (το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου) οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπεια» που συγκεντρώνουν καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες, ποιητικές βραδιές και ανοιχτό γλέντι.

Δήμος Πρεσπών Τηλ. 23850 51435

Photo Gallery Εκδηλώσεις

Scroll to Top