divider-free-img-1.png

Κοντινοί Προορισμοί

Οι παρακάτω τοποθεσίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση απο το Σκλήθρο και αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ημερήσιες εκδρομές και αποδράσεις.

Κοντινοί Προορισμοί

Το Σκλήθρο είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, αφού χρονολογείται από το 1300μΧ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 682 μέτρων και το περιτριγυρίζουν καταπράσινες πλαγιές με πλούσια βλάστηση, ενώ το διασχίζουν και δυο χείμαρροι. Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα ανέρχεται σε 450 κατοίκους ενώ στην απογραφή του 1904 ξεπερνούσε τις 3500 χιλιάδες. Το Σκλήθρο είναι χωριό καθαρά αγροτικό και κτηνοτροφικό.

Στην περιοχή ευδοκιμούν λόγω κλίματος οι περίφημες πατάτες του Σκλήθρου, που είναι άλλωστε και η κύρια πηγή εσόδων των αγροτών του χωριού. Θεσμός έχει γίνει εξάλλου η γιορτή πατάτας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος με χορούς, συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις.

Στο δ.δ Σκλήθρου υπάρχουν δυο από τις πιο παλιές εκκλησίες στην περιοχή. Του Αγίου Δημητρίου (1864) και του Αγίου Γεωργίου (1867) τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική.

Όλα όσα έχετε ακούσει για το Νυμφαίο αληθεύουν. Είναι πράγματι το πιο όμορφο χωριό της Βόρειας Ελλάδας. Αλλά ακόμα και αν έχετε δει φωτογραφίες, τίποτα δεν σας προετοιμάζει για την έκπληξη όταν βρίσκεστε πράγματι εκεί.

Κατ’ αρχάς, οι ιδρυτές του το έκρυψαν τόσο καλά από τα αδιάκριτα μάτια ώστε να μη μπορείτε να του ρίξετε μερικές δελεαστικές ματιές από μακριά. Αντίθετα, ανεβαίνετε ένα φαινομενικά ατελείωτο δρόμο όλο στροφές, σχεδόν κάθετα πάνω από την κοιλάδα μεταξύ των όρων του Βερμίου και του Βέρνου (ή Βίτσι), χωρίς ούτε ένα ίχνος κατοικίας στον ορίζοντα.

Ακόμα και όταν φτάσετε στις πύλες του Νυμφαίου υπάρχει μόνο ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης να σας καλωσορίσει καθώς και ένα κομψό γκρι πέτρινο κτίριο, που σας δίνει μια ιδέα του τι θα ακολουθήσει.

Αρκτούρος
Ώρες: Από 9:00 έως 17:00 (εκτός τετάρτης)
Τηλ.: 23860 41.500

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Μια αφορμή που οδήγησε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών.

Το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας από το Σάββατο 1 Μαΐου θα λειτουργεί ξανά! Το Καταφύγιο θα λειτουργεί από τις 10.00 έως και τις 16.30. Οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε 30′. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2386041500.

Η είσοδος στο χώρο των ξεναγήσεων δεν επιτρέπεται για τα κατοικίδια. Επιτρέπονται οι φωτογραφίες αλλά όχι η χρήση φλας, τρίποδων, κλπ. Για την είσοδό σας στο χώρο του πωλητηρίου είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής/μη χειρουργικής μάσκας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας ή για όποια άλλη πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2386041500 & 2386031155

Βεγορίτιδα

 

Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι λίμνη της Μακεδονίας, και η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας. Έχει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας και στους Δήμους Αμυνταίου και Έδεσσας. Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας. Κοντά της βρίσκονται οι κωμοπόλεις Άρνισσα και Αμύνταιο.

20′ απόσταση
 

Ζάζαρη

Οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα απέχουν από το Σκλήθρο 6 χλμ. και κατ’ επέκταση από τον ξενώνα μας.

Η Ζάζαρη (γνωστή και ως Λίμνη Αγίων Θεοδώρων) είναι μικρή λίμνη που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας, στους πρόποδες του όρους Βέρνο της Μακεδονίας. Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο και που περιλαμβάνει ακόμα τις λίμνες Βεγορίτιδα, Πετρών και Χειμαδίτιδα.

Η Ζάζαρη έχει έκταση περίπου 2 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων. Το μέσο βάθος της είναι 4,6 μέτρα. Τροφοδοτείται από το μικρό ποτάμι του Σκλήθρου που πηγάζει από το Βέρνο και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της λίμνη Χειμαδίτιδα

Ο πλησιέστερος οικισμός στις λίμνες είναι η κοινότητα του Λιμνοχωρίου. Μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα τους καθώς ανεβαίνετε προς το Νυμφαίο.

Η επίσκεψη της λίμνης Ζάζαρη είναι δυνατή από το λιμνοχώρι. Θεωρείται η μικρότερη λίμνη του νομού Φλώρινας και φιλοξενεί στα νερά της αρκετά σπάνια είδη πτηνών και ψαριών.

10′ απόσταση

Πετρών

Βρίσκεται 18 χλμ. από το Σκλήθρο και με τα νερά της βρέχει το Δ.Δ. Πετρών. Καλύπτει έκταση 8000 στρεμμάτων και έχει προταθεί ως περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος αλλά και ως σημαντική περιοχή για την ελληνική ορνιθοπανίδα αφού φιλοξενεί πολλά σπάνια πουλιά.

Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 90 είδη, πολλά απ’ αυτά απειλούμενα με εξαφάνιση.

 
15′ απόσταση

Γραφείο δραστηριοτήτων Αναψυχής
Νυμφαίο-Σκλήθρο-Ζάζαρη.

 • Ποδηλασία στο περίμετρο της λίμνης
 • Mountain bikes
 • Περίπατος στο βουνό
 • Βόλτα με άλογο Κανό & Παρατήρηση πουλιών
 • Αναρρίχηση
 • Αλεξίπτωτο πλαγιάς
 • Οργάνωση Υπαίθριας Κατασκήνωσης
 • Ξενάγηση με jeep 4×4
 • Τοξοβολία

Τηλ. 23860 41200, 6974 076 527

Σε απόσταση 20km μπορείτε να δείτε τα οινοποιεία:

 • Κτήμα Άλφα
 • ΕΑΣ Αμυνταίου
 • Κτήμα Κυρ Γιάννη
 • Βεγορίτης
 • Καρανίκας
 • Δημόπουλος
 • IN VINO

Η πόλη της Φλώρινας απέχει 45χλμ. από το Σκλήθρο. Αποτελεί ένα γραφικό προορισμό καθώς τόσο η θέση της όσο και η ομορφιά της πόλης δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της οικειότητας και της παραδοσιακότητας.

Αξίζει να περπατήσει κανείς στα όμορφα σοκάκια της περιοχής και στης όχθες του ποταμού Σακουλέβα

Η Καστοριά απέχει 45 χλμ από το Σκλήθρο, Πολλοί τη γνωρίζουν μόνο από τις διάσημες γούνες της, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πόλη με μακραίωνη και σημαντική ιστορία, γεμάτη ζωή και προικισμένη με ασύγκριτες ομορφιές.

Χτισμένη στο λαιμό της λοφώδους χερσονήσου που εισδύει βαθιά στη λίμνη, ιδρύθηκε και τειχίστηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού, ενώ στην ίδια Θέση είχε προϋπάρξει και αρχαία πόλη με το όνομα Κέλετρον. Ως τεκμήρια της ευημερίας που γνώρισε η Καστοριά στέκουν ως σήμερα οι 70 και πλέον βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της και τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά της.

Στη διάβαση μεταξύ Βόρρα και Βερμίου, ψηλά σ’ένα πέτρινο εξώστη, είναι χτισμένη μια απο τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας, η Έδεσσα. Αριθμεί περίπου 20.000 κατοίκους.

Οι καταρράκτες Έδεσσας, μοναδικοί στην Ελλάδα, αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Οι “Μικροί καταρράκτες” διασχίζουν και κοσμούν το ομόνυμο πάρκο στο κέντρο της πόλης ενώ ο μεγάλος καταρράκτης “Κάρανος” πέφτει απο ύψος 70 μέτρων.

Σκαρφαλωμένο πάνω στις κατάλευκες πλαγιές, μοιάζει με καρποστάλ που στάθηκε στο χιόνι. Με φόντο τις ψηλές βουνοκορφές, από το Νοέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, προσφέρει μοναδικές στιγμές, συνδυάζοντας τη φύση με τα σπορ, τις δυνατές συγκινήσεις, με το κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Ο λόγος για το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρρας-Καϊμακτσαλάν».

Σε απόσταση μόλις 40 λεπτών από την περιοχή του Αμυνταίου, προσφέρει μοναδικές παραστάσεις και σε όσους το επισκέπτονται. Εκεί όπου η μαγεία δένεται αρμονικά με τα στοιχεία της φύσης και δημιουργούν ένα πανόραμα ευεξίας.

Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χλμ δυτικά από τη πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1600- 1900μ. σχηματίζεται αυχένας, όπου είναι η διάβαση Βίγλας – Πισοδεριου. Στην θαυμάσια αυτή τοποθεσία, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας “Τόττης” μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη ο,τι ζητήσει και να καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Υπάρχουν 10 πιστές ολυμπιακών προδιαγραφών ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγόριες των skier αλλά και των snowboarder.

Το Σκλήθρο βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. απο το χιονοδρομικό.

Στις μαγευτικές Πρέσπες το τοπίο αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις. Οι θρύλοι μπλέκονται με την πραγματικότητα και αναφέρονται σε ξωτικά και άλλα περίεργα όντα που καραδοκούν μέσα στις λίμνες και στα πυκνά της δάση.

Οι Πρέσπες βρίσκονται στη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο νομό Φλωρίνης, σε απόσταση 85 χλμ. από το Σκλήθρο και έχουν συνολική έκταση 330 km2 και αποτελούνται από δύο λίμνες, τη μικρή και τη μεγάλη.

Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στη χώρα μας με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της που βρίσκεται στην Αλβανία, ενώ η Μεγάλη είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Μαζί με τις λίμνες Μαλίκη και Οχρίδα αποτελούν ενότητα και ονομάζονται λίμνες της Δασσαρητικής λεκάνης.

Scroll to Top
Scroll to Top